Ana

english

11

Vjetar je fijukao ravnicom sjeverne Bačke . Sitan prosinački snijeg ga je bockao u lice . Svoj Opel ostavio je Ante na asvaltu i krenuo pješice prema didinoj kući . Prolazio je pored bunjevačkih salaša . Bilo je oko nule i kada je pokušao skratiti put preko njiva poče mu se hvatati na cipele crno teško blato . Krenuo je naokolo putevima koji su bili tvrđi i samo malo nešto bolji za pješačenje . Blato mu se i dalje lijepilo za cipele pa je morao zastajati i skidati ga da mu ne bi cipele ostale u blatu . Hladnoća mu se uvlačila u kosti , bolje je kad je minus deset i kada je snijeg .
Razmišljao je o didi . To je bio rumeni starac od oko sedamdeset , možda i osamdeset godina , nasmijan i dobar čovjek . Držao je ovce , svinje i krave a ljetos kada je Ante tu radio na terenu dogovorio se s njim da kupi svinju . Dido je imao mladu ženu po imenu Ana . Pričalo se da su iz Hercegovine i da je dido već dugo bio udovac kad je mlada Ana došla kod njega da bude čobanica . Anina majka , sirota udovica sa puno djece je bila sretna kad je dido primio njeno dijete . Jedna usta manje govorila je . Na mirisnim hercegovačkim pašnjacima šesnaestogodišnja Ana zatrudnila je sa didom . Preselili su se u Vojvodinu a razlika u godinama privlačila je pažnju ljudi pa su se raspredale razne priče . Ante je skoro svaki dan na terenu sretao didu i njegovo nasmijano lice i bijelu kosu i brkove . Upita ga jednom kako je osvojio Anu a on reče : „ Milkio sam je svaki dan i tako prođe godina a ja sam je milkio i milkio !” Ana ga je poslije godinu dana milkenja molila da uradi ono isto što radi ovan sa ovcama . To se u Hercegovini zvalo prsanje i Ana je stalno molila : „ Prsaj me Stjepane , molim te , neću nikom pričati ! ” Stjepan koji je bio četrdesetogodišnjak joj je jednog lijepog sunčanog dana ispunio želju . Anina majka je znala da će se to dogoditi i nije pravila probleme . Znala je da je Ana bezobraznica koja je kad se ugasi petrolejka sebe dirala , stenjala i ubrzano disala . Ali kad se narodna milicija počela raspitivati i zvati Stjepana na obavijesni razgovor on je rasprodao stado i otišao sa Anom u Vojvodinu . U sjevernoj Bačkoj Stjepan je našao posao čobana i zajedno sa Anom koja je imala trbuh do zuba spavao je na salašu kod jednog imućnog Bunjevca .
Noge su ga bolile i Ante je bio blatnjav do koljena . Htio se već vratiti kad se ukazao didin salaš u daljini i on odluči da produži . Proklinjao je u sebi i svinju i život i sebe kad se uputio na ovaj put . Nije znao kako je opaka zima ovdje u Sjevernoj Bačkoj . Umoran ušao je u sobu i zatekao je Anu i njenog sina dečkića od svojih desetak godina . Ana mu reče da je dido umro i Ante poče da zamišlja kako didina dobra duša leti sa vjetrom i snijegom između salaša . Ana ga ponudi sa kavom i upita ga da li se smrzao . Znam da ste se ljetos dogovarali za svinju i nema problema a približi se Anti i šapnu mu na uho : „ Možeš dobiti i koku ako želiš i ako ti se nije smrzla ona stvar ” i nasmija se . Nije izgledala puno žalosna i dosta se raskrupnjala .
„ Pođi sa mnom u dvorište pa izaberi svinju , a ja ti preporučam da je susjed mesar sredi pa ćemo je prebaciti traktorom do asvalta slijedeći ponedjeljak . Vrijeme je loše a moram se i dogovoriti sa mesarom jer on ima dosta posla u ovo vrijeme . Možeš mi dati novac i možeš imati povjerenja u mene ” reče mu . „ Polako , polako , popij prvo kavu i ugriji se !” reče mu smijući se . „ Pođi sa mnom u ljetnju kujnu a i dijete ne mora sve da vidi ” reče dvosmisleno .
Uđoše u ljetnju kujnu i Ana za sobom zatvori vrata . Prostorija je bila velika a na tlu je bila velika gomila krumpira a pod stropom su se sušile crvene horgoške paprike . Sasvim u kutu stajala je velika plehana peć bubnjara potpuno hladna ali Ana podloži vatru . Pored zida je bio kauč i Ana skinu sa zida vunenu kabanicu i reče : „ Sjedi pored mene i malo me zagrij ! ” Sve to se dešavalo brzo i Ante je bio malo iznenađen i zbunjen . „ E moj gospodine , teško je biti udovica u ovoj pustari a ja sam mlada žena i imam svoje potrebe i nemoj se jako čuditi ” . Jednu nogu je podigla na kauč a druga je ostala dole . Noge su bile pocrnile od sunca do koljena a dalje prema gore su bile bjele . Vjerojatno je ljetos okopavala kukuruz u suknji do koljena . Anti se zavrti u glavi vidjevši ono što nije smio ali je Ana izgleda čvrsto odlučila da mu pokaže smeđu dlakavu macu koju je imala . Antin dika se ukruti i Ante uplovi u Anu . Osjećaj je bio božanstven a Ana je stenjala . Anto završi ali ponovi isto još tri puta . Pojam o vremenu je izgubio a zadovoljstvo je bilo veliko i sam se čudio svojoj potentnosti . Četiri puta uzastopce je završio i nije se sjećao da je nekad uradio tako što . Ana nije izgledala umorno i nije mislila da je stvar gotova kad njen sinčić uhvati za kvaku ljetnje kujne . „ Gladan sam ” vikao je dječak a Ante sa čuđenjem primjeti da je počeo padati mrak . „ Odmah dolazim ” reče Ana i dodade „ Dugo smo se zadržali a dijete je gladno ” . Ana isprati Antu do puta i zamoli ga da svrati češće . Nadam se da nećeš zalutatu reče i pruži mu ruku . Krajnjim naporom Ante je došao do svoga Opela a već su ga gledale zvjezde sa vedroga neba . Opel je odmah upalio i Ante krenu autom u suprotnom pravcu od sasvježđa Malog Medvjeda .