Baka Kata

english

text-divider-300x50

Baka Kata je bila pomalo drukčija ali ipak se ne može reći da je imala bolji društveni položaj ili da je bila drukčije obučena od ostalih žena njenih godina . Imala je završenu osnovnu školu a to je značilo završenih četiri razreda i to da je ipak bila malo obrazovanija od njenih vršnjakinja . Vodila je obimnu prepisku sa rodbinom i prijateljima iako njeno poznavanje gramatike i pravopisa nije bilo besprijekorno . Ona je to znala ali ipak je rado pisala pisma i to joj nije padalo teško . Dobro je i ovako kako pišem i uvjek je ispričala priču kako je u doba njenog djetinjstva teško bilo ubijediti roditelje da puste u školu žensko dijete . Sva pisma je pisala kako je ona govorila " tintiblaj " olovkom a u to vrijeme i javni spisi su se mogli voditi samo tintom i tintiblaj olovkom . Vođenje spisa ovakvom vrstom olovke je imalo i tu prednost da se mogao lako ustanoviti gastronomski ukus pisca . Vidjele su se veće i manje mrlje od slanine , češnjaka , kukuruze , kobasica , luka , krvavice , šunke , crne kave , čaja i slično zavisno od ukusa pisca . Mogli su se čak i vidjeti otisci prstiju pisca tako da se onda moglo lako dokazati autorstvo a teško negirati . Mogli su se vidjeti i ostaci suza i drugih duševnih stanja iako možda mislite dragi čitaoci da pretjerujem . Pisanje običnom grafitnom olovkom smatralo se vražijom novotarijom kojom se služe neki umjetnici koji su udareni malo mokrom čarapom .

Jozo je volio svoju baku Katu a ona je to zasluživala . Bila je to jednostavna žena ali osjećajna i požrtvovana za svoje . Prema drugim ljudima je bila ljubazna ali malo rezervirana sa namjerom da ostvari neku korist a da ne bude prevarena . Neki dinar je uvjek Kati bio dobrodošao jer je dido sam radio a imali su troje djece . Dinara nije bilo baš puno jer je dido volio popiti a ostatak njegove plaće Kata je sakrivala i to najčešće među rubljem u ormanu . Da bi sastavila kraj sa krajem Kata je morala nešto i sama zaraditi . Koji je dobar način za dopunsku zaradu za domaćicu koja doduše ima nešto malo više vremena ali ne previše . Neke žene su i šile , znate onu narodnu : " Sjela cura pa šije prid njom litra rakije " ili onu lijepu starogradsku madžarsku pjesmu : " Sjedila sam kraj mašine šila sam pitali me grenadiri čija sam ? " . Baka je volila ovu drugu pjesmu naročito njen refren " Maro , Marice mlada šnajderice izgori mi moje srce za tobom !" Ponekad bi kanula i koja suza pa je Jozo mislio da je pjesma imala neku tajnu vezu sa bakinom mladošću . Kata nije bila nadarena za šivenje i zbog toga je naročito cjenila krojačice . Ne može se reći da ona nikad nije ništa sašila . Ali u tom pogledu je bila samokritična prema djelima svojih ruku jer je govorila da se to može iskoristiti samo za strašila . E ipak je Kata pronašla dobar način za dopunsku zaradu . To je gajenje i prodaja povrća i voća .

Kuća je bila pored ceste zatim iza kuće dvorište a iza dvorišta velika i lijepa bašta . Bašta je bila uređena prema bakinoj zamisli a to je pokazivalo njen dobar smisao za uređenje prostora . Kokošinjac je bio uz radionicu lijevo tako da su koke gnojile veliki malinjak na koji je baka bila ponosna . Uz kokošinjac je bila štala naravno lijevo a po sredini je bio put kojim se razvozilo stajsko gnojivo lijevo i desno . Razvoz gnojiva je bio didin posao ali pošto se na njega nije baš moglo potpuno osloniti onda je taj posao često padao na Jozu . Jozo je bio lijepo zamoljen : " Hajde Jozo dušo moja pomozi baki svojoj pa razvezi nekoliko kolica stajnjaka ! " Jozo bi se obično bunio da to smrdi ali " Ne smrde maline i rajčice drago dijete " govorila je baka znajući Jozine slabosti . Iza štale odmah je bilo malo trave da se može Perava pripeti kada se nema puno vremena i kada je lijepo vrijeme . Krave su se mijenjale ali su sve nosile ime Perava tako da u tom pogledu nije trebalo puno napinjati mozak .

Iza travnjaka lijevo počinjao je cvijetnjak koji se protezao sve do kraja do sokaka . U cvijetnjaku su bile samo dvije voćke višnja i kruška i Jozo je dugo mislio da je to slučajno ali nije bilo tako . Neko cvijeće je podnosilo sjenku a neko ne . Najviše je bilo raznobojnih krizantema i drugog cvijeća za rezanje a na Jozinu žalost malo ruža . Krizanteme su bile dobra zarada ujesen kada počinju pohodi na groblja . Baka se radovala kiši jer zaliva njeno cvijeće i povrće a ako nije bilo kiše moralo se svaki dan zalivati . To se radilo samo uveče poslije zalaska sunca i nikako po lišću već samo na korijen . Kata je imala uzor u gajenju cvijeća a to je bila stara i debela Njemica Majerovica . To je bio pomalo i nedostižan uzor jer je cvijeća Majerovice bilo stvarno krasno . Baka Kata je Majerovicu oslovljavala sa kumo , nisu bile nikakve kume ali je to bilo iz prijateljstva .

Desno naspram kokošinjca bio je pčelinjak a iza njega opet travnjak naspram već pomenutog lijevo . Ali razlika je postojala , ovaj se kosio i tu Perava nikad nije bila pripinjana. Iza travnjaka počinjao je povrtnjak pa opet sve do sokaka . U povrtnjaku je bila jedna trešnja i jedna kajsija opet po bakinom ukusu jer za šljive uopće nije marila .

Povrće je bilo za prodaju a tržnice u blizini nije bilo . Baka Kata je u pogledu trgovine pokazivala talenat kao da je arapski trgovac . U 14 sati svakog dana bi se čula tvornička sirena a radnice domaćice su svraćale i kupovale povrće i voće . Kod bake je povrće bilo čak i malo skuplje nego na tržnici što je naravno bilo primjećeno . A odgovor je uvijek bio isti : „ Gospodična pa vi izvolite pa kupite tamo ! „ a do tržnice je bilo per kilometara .