Brujanje grada

9

Daleki neki zvuk se pojačava . Grad se budi . Automobili se čuju pojedinačno . Škripa kočnica . Autobusi jure na polazne točke . Radnici počinju da iznose smeće Plastične kante lupaju . Čuju se pojedinačni uzvici . Noćne ptice u veselom raspoloženju se vraćaju u svoja nevesela gnijezda . Nekakva plavičasta izmaglica se podiže . To je dosadna gradska prašina koja je iskoristila priliku da između 1 i 4 malo prilegne . Idem na posao . Između visokih stanbenih katnica nalazi se mala kućica obrasla u bršljan . Čudim se da je nisam ranije uočio .Kočoperi se kao pjevac među kravama .Ranojutarnja pjesma pjevaca u gradu jako mi nedostaje .Slušao sam je ranije puno puta u jutarnjem polusnu a spavati je bilo tada slatko .Život me je nosio na razna mjesta u sela i gradiće, pamtio sam prirodu, njene ljepote i zagonetke, vode i ritove , vrbike i vinograde .
Usamljena žalosna vrba je stajala nekako kao u nekoj izmaglici . Grane , tek propupale savijale su se do tla .Voda je bila mirna i tamna , možda duboka .Nisam namjeravao da gazim duboku vodu ali me je nešto tjeralo .Iskobeljao sam se nekako iz blata i guste trske .Oh pa dobro , dobro je . Ispred mene je stajao šinobus.Krenuo je trčao sam za njim i uskočio jedva u zadnji trenutak .Isplatilo se jer je u njemu sjedila ona .
Bila je lijepa i gledala me je odsutno . Srećo moja varala si me u mojoj nadi .Sjećaš li se onog Brankovog rođendana .Došla si u bijeloj bluzici i zelenoj kratkoj suknji . Gledao sam te cijelo veče zaljubljen do ušiju . Došao sam da te molim za ples . Odbila si me . Srce mi je sišlo u pete i bio sam crven kao rak . Nisam mogao prozboriti ni riječ .Uvijek si bila okružena svojim drugaricama i vodila si glavnu riječ .One su cičale i smijale tvojoj „uspjeloj“ šali. Poslije si pričala svima da sam dosadan i da sam cijelo veče buljio u tebe . Ne imponuje on meni pričala si Branku mom najboljem drugu koji mi nikada nije lagao . Za mene si rekla da sam štreber suviše miran i stidljiv . Budim se iz maštanja .Nema vrba ni šinobusa .
A tebi Bebo su onda imponovali drski dečki koji psuju i bježe sa časova . Janko zvani Jaki je bio tvoj idol a i ostalim djevojkama . Bio je bilder a gradivo nije znao . Riječit , teatralan stalno je na časovima drsko odgovarao profesorima na njihova pitanja a oni su mu ređali jedinice . Nosio je najuže hlače i najdužu kosu u gimnaziji . Imao je najšira ramena . Bježao je sa časova pa su ga izbacili iz škole . Mjenjao je djevojke često i ti si bila jedna od njih . Pobjegao je preko granice, otišao u Legiju časti . Njegovi roditelji su poslije plakali i svima pričali da je poginuo u Africi u cvijetu mladosti u svojoj 22 godini .Ni za grob mu se ne znaju . Spremali su se za put u Afriku da pronađu grob ali nikada nisu mogli sakupiti dovoljno novca .Eto tako je bilo i ovo ti pričam u sebi.Ravnodušan sam danas prema tebi i ne javljam ti se više u prolazu . Ipak ne bih imao ni danas snage da ti sve ovo kažem . Pogotovo poslije svega što se događalo . Govorila si svojim drugaricama iz našeg razreda da sam šmokljan i mrtvo puhalo .One su mi to rekle i vjerujem im . Srećem te često na putu na posao .Okrenem glavu uvijek na drugu stranu . Ljubav se pretvorila u mržnju .Načuo sam da radiš kao čistačica u nekom poduzeću . Da li imaš obitelj ne znam .
Događaji u trećem razredu zavrtili su se poput zvrka . Ta moja Beba koja se ustvari zvala Milka postala je noseća. Naravnoa Janko je bio zavodnik . Da bi događaji bili još kompliciraniji nisi bila jedina u razredu . Iako su to krili svi , djevojke , profesori i roditelji načulo se da su i Rada i Jela zatrudnile sa glavnim dasom Jankom .Odsustvovale su jedna za drugom radi prekida trudnoće . Pošto su bile maloljetne abortusi su rađeni ilegalno .
To je koštalo njihove roditelje puno para i živaca .Govorkalo se da će sve tri dobiti isključenje iz škole ali do toga nije došlo . Djevojke su prošle sa zadnjom opomenom pred
isključenje .
Grad nema pjevce koji rano pjevaju ali ima svojih ljepota . Ulice su široke i asvaltirane . Vidi se da su se neki inženjeri trudili . Ima i lijepih zgrada ali puno više ružnih . Te ružne su projektovali arhitekti za novac bez ideja . Koristili su tipizirane projekte i plagirali čuvene arhitekte .
Zora se javlja , bijeli , ulična rasvjeta se gasi .Pali se nada teških bolesnika da im je Bog podario još jedan dan života .Oči su im umorne ali nada umire zadnja .
Brujanje grada se pojačava .Ne žurim i ne radujem se poslu . Tamo će me dočekati mrzovoljne kolege . Biće tu i onaj ćelavi gad koji se uvijek cereka kad me vidi . Ne znam šta da radim s njim . Uspio je da ga svi izbjegavaju ali i plaše . Jedini lijek protiv takvih je dočekati ih i dobro istući . Ali to nije dozvoljeno i on to jako dobro zna i koristi . Pun je zlobe i spletaka . On misli da tako utječe da događaje u poduzeću . Ja dolazim ovdje nikako zbog njega već zbog crkavice koju nazivaju plaćom .
Pjevce u gradu zamjenjuju psi .Šetaju ih po ulicam i parkovima . Nemam ništa protiv pasa čak štaviše jako ih volim . Ali ne volim njihovo lajanje i režanje . Znanost je danas jaka . Treba da naprave genetski modificirane pse koji pjevaju kao pjevci a možda čak i kao slavuji , Volio bih ako bi se psi mogli tako javljati . Onda bi ih još više volio .