Čuveni golman i lijevo krilo

16

Svi smo voljeli nogomet i taj klub koji se zvao Hajduk iz Sjenikovca . Posjeta na utakmicama je bila velika , dolazilo je muško i žensko , staro i mlado . Utakmica u nedjelju popodne na domaćem terenu je bila narodni praznik . Pred igralištem pekle su se lepinje , palačinke , krmenadle , slanina , čevapčići i janjci na žaru . Točila se meka rakija šljivovica za muškarce a za žene liker od oraha ili višnje . Od bezalkoholnih pića točila se kabeza i klaker . Često je bio i ringišpil , tezge sa zanatskim proizvodima i šatori za gađanje konzervi krpenom loptom , zračnom puškom i slično .
Igralište se nalazilo između šume i bare . Nije bilo ograđeno ali nitko nije ulazio bez kupljene ulaznice . Svi su znali da se za taj novac kupuju lopte , kopačke i dresovi . Bez ulaznice su ulazili samo djeca , đaci , vojnici i umirovljenici . Nije bilo ni tribina već su gledaoci stajali pored linija bočno . Iza gola bližeg selu se ulazilo na stadion i tu je bio vašar ili kirvaj kako se u Sjenikovcu govorilo . Iz daljeg gola nalazio se Jozin šljivik .
Navijalo se sportski bez ispada i pucnjave . Bilo je psovanja ali se to toleriralo . Psovanje i prijetnje bi kulminirale ako bi gosti igrali grubo i ako sudac ne bi sudio pošteno .
Svi su igrači bili na cijeni a posebno golman i lijevo krilo . Golman je sasvim slučajno bio moj ujak Ivo . Sa lijevim krilom nisam bio u rodu jer je on bio električar iz Donje mahale u koju sam rijetko zalazio .
Većina gledalaca stajala je između šume i aut linije . Između bare i aut linije sa druge strane stajali su obično gostujući navijači . To se znalo i kontakta između domaćih i gostujućih navijača nije bilo . Osim toga , šuma je pružala lijepu hladovinu a navijači pored bare pekli su se na suncu ljeti i sunce im je išlo u oči .
Golman je važan u nogometu to svi znamo . Golman , moj ujak , je imao specijalno izbacivanje lopte takozvano degažiranje . Nosio je loptu u rukama do ivice svog kaznenog prostora i ispucavao je loptu daleko i visoko . Izgledalo je da će lopta preletjeti protivnički gol i završiti u Jozinom šljiviku ali ona bi iznenada počela padati i pala bi u protivnički gol odmah iz gol-linije . To je bilo iznenađenje za protivničke igrače a najviše za protivničkog golmana . Obično bi protivnički golman ležerno pratio pogledom loptu koja ide visoko preko gola . Kada bi lopta ušla u gol iznenađenje bi bilo veliko . Moglo bi se reći da je protivnički golman bio šokiran . Moj ujak inače nije bio osobito dobar golman ali zbog specijalnog degažiranja je branio stalno . Bio je nesiguran u istrčavanju i hvatanju visokih lopti . Lopta mu je često ispadala pa su domaći navijači psovali . Čak bi počeli psovati čim bi visoka lopta bila nabačena u domaći kazneni prostor jer su svi znali šta će se dešavati .
Lijevo krilo je igrao Safet . To je bio sitan mladić sa krivim deformiranim nogama . I lijeva i desna noga su mu bile deformirane . Nekako su išle obe noge u lijevu stranu pa se govorilo da Safet ima dvije lijeve noge . Safet je zabijao golove iz kornera i zbog toga su ga držali u timu . Nije bio ni brz ni spretan ali samo zbog kornera bio je u prvih jedanaest . Kad bi sudac dosudio korner sa lijeve strane , publika bi već počela da žamori . Išćekivanje i nestrpljenje bi kulminiralo . Safet bi namjestio loptu i otišao u šumu radi zaleta . U šumi bi se ponekad dugo zadržao jer je imao običaj da se pomokri kraj velike bukve radi sreće . Safet bi neočekivano istrčao iz šume i izveo korner .

Lopta bi krenula visoko prema penalu ali kad bi došla ispred gola naglo bi skrenula pod prečku . Iznenađenje kod gostujućih igrača bi bilo veliko . Gostujući golman bi bio opet šokiran . Obično bi istrčavao na visoku loptu oko bijele točke i bio bi frapiran kad bi vidio da lopta naglo mijenja smjer i odsjeda u njegovom golu ispod prečke .
Gosti se ne bi ni snašli a domaći bi već vodili sa 2:0 ili 3:0 . Iznenađenje bi bilo potpuno a domaći navijači su bili u deliriju .
Svi su pitali poslije utakmice Ivu i Safeta u čemu je bila tajna njihovih šuteva . Oni nikada nisu htjeli odati tu tajnu . Strogo su pazili obojica da ne kažu ništa čak ni treneru pa ni rođenoj ženi . Pretpostavke su bile razne . Govorilo se da je igralište bilo dosta kraće od propisa jer Jozo nije dozvoljavao da se igralište produlji na račun njegovog šljivika . Dozvoljavao je da se beru i jedu njegove šljive ali vađenje šljiva radi produljenje igrališta nije dozvoljavao . Jedne godine u rujnu domaći navijači su gađali suce i protivničke igrače Jozinim šljivama . Nogometna disciplinska komisija iz Osijeka je kaznila Jozu novčano jer nije sprečio navijače da uđu u njegov privatni posjed . Kazna je bila nelogična a Jozo je bio ljut kao ris . Žalio se u Zagreb i oni su novčanu kaznu prebacili na Hajduk iz Sjenikovca . Taman su bili skupili novac za nove kopačke pa su morali sve pare uplatiti za kaznu . U narednih godinu dana igrači Hajduka iz Sjenikovca su igrali u poderanim kopačkama . Poslije ove kazne gledaoci nisu više gađali šljivama suce i protivničke igrače . Za Safeta su pričali da on udara loptu normalno desnom nogom ali pošto mu je noga bila iskrivljena onda je lopta imala čudnu putanju . Pokušali su da Safet izvodi i kornere sa desne strane ali bi lopta u tom slučaju skrenula prema centru igrališta .