Miroslav goni bez milosti

17

Proljeće je kasnilo . Miroslav je polako , nogu pred nogu kako se to kaže išao na posao . Nije volio radnu organizaciju u kojoj je radio . Radio je u SUP-u . Nije to bio njegov izbor ali okolnosti su ga dovele do toga . Vrijeme je bilo promjenljivo , nemirni i nepouzdani travanj 1970 godine u Novom Sadu . Jedan dan pada kiša a drugi dan je sunčan . Pločnik je bio prljav sa mnoštvom pikavaca i bijelih fleka od žvakačih guma . Prašina i pijesak skupljali su se na ivicama pločnika a to nitko nije kupio pa je počela rasti trava . Ala sam ja nesretan čovjek mislio je Miroslav , radim u radnoj organizaciji koju ne volim , živim u gradu koji ne volim a u zadnje vrijeme ni odnosi sa djevojkom nisu dobri . Zašto je tako ljubomorna i zašto mi stalno nešto prigovara . Sad kada dođe u kancelariju dočekaće ga primitivni i podrugljivi šef Zoran . Taj njegov šef je imao završenu samo osnovnu školu ali mu je bio nadređeni . Ne samo to već je to bilo jedno neprijatno stvorenje koje je raspoređivalo ljude po poslovima . Zoran je vrlo često slao Miroslava na željeznički kolodvor da hvata prostitutke . Kako je Zoran postavljen za šefa nitko nije znao . Diskreciono pravo kako se govorilo . Zoran je bio milicioner dugo godina . Iskustva ima ne može se reći . Pričaju za njega da je bio surovi batinaš i da je to njegova preporuka za šefa . Miroslav nije imao stalno radno mjesto ( bio je neraspoređeni pripravnik ) i nije imao rješenje o raspoređivanju . Primao je za 20% manju plaću od običnog milicionera pozornika . Nemam iskustvo ali imam višu stručnu spremu mislio je Miroslav . Jednom se okuražio i rekao je to svom šefu Zoranu kad su se našli u kancelariji u četiri oka . Zoran mu se odgovorio podrugljivo i osorno . ” Ti si za mene obična nula , završio si višu školu pravnog smjera i ništa ne znaš . Kakvo pravo ima veze sa lopovima i kriminalcima koje mi hvatamo . Nikakvo . I šuti tu i pokrij se ušima jer ću ti odmah dati rješenje o prestanku radnog odnosa . A kako si došao ovamo . Drug ima veza pa je došao preko veze . Morali smo te primiti jer smo te stipendirali a ja ne znam šta ću s tobom . “
Zoran je bio u pravu što se tiče njegovog dolaska u SUP . Otac je Miroslavu rano umro pa su prijatelji očevi nekako isposlovali da Miroslav dobije stipendiju od SUP-a .

1. Željeznički kolodvor

Zoran ga je odmah poslao na kolodvor . ” Ti na kolodvoru ništa ne radiš . Ne sjećam se kada si priveo neku kurvu a kolodvor vrvi od njih . Ima ih više nego putnika ” Zoran je opet u pravu mislio je u sebi Miroslav . Nema sumnje on dosta zna i ima iskustva ali je nečovjek . Bez obzira što radim ovdje , ni grad me nije prihvatio i imam problema sa djevojkom , neću da budem kao Zoran . Najteže je ostati čovjek a ja to hoću . Neću da me hvata depresija i da mislim da sam gubitnik . Poraz je sastavni dio života i treba ga prihvatiti kao takvog . Kako kaže ona naša lijepa hrvatska narodna pjesma : ” Za jedan časak radosti tisuću dana žalosti ” . Hoću da budem borac ili fajter kako kažu Ameri . Zdrav sam , snažan i visok i dopadam se ženama . A nisam ni glup barem ja tako o sebi mislim . Miroslav je bio Hrvat kojeg su roditelji doveli u Novi Sad kad je imao 4 godine . Mnoge njegove nedaće dolazile su i zbog njegove nacionalnosti . Osim toga Miroslav je vjerovao u Boga i zbog toga ga nisu htjeli primiti u Savez komunista . Nije on bio veliki vjernik i nije išao u crkvu ali je slavio Uskrs i Božić . Ima neka sila u kosmosu a da li je to Bog , duh ili materija mi to ne znamo govorio je .
Prostitutke je Miroslav dobro poznavao . Bilo ih deset a neke rade danju a neke noću . To su bile jadnice koje se nisu snašle u životu pa prodaju svoje tijelo . Uostalom to je njihovo tijelo koje su im darovali otac , majka i Bog . Zašto ne bi imali pravo da prodaju svoje tijelo jer je Miroslav znao da ništa drugo ni nemaju . Miroslav je bio pravnik i imao je svoje individualno shvaćanje prava . U početku je priveo u milicijsku stanicu nekoliko prostitutki ali to poslije nije radio . Bilo mu je žao tih nesretnih žena . Iza grube ljušture i ponašanja krile su nježne duše i duše koje se nisu snašle u životu a sa nekima se život surovo poigrao . I šta ako ih privedem . Slijedi prijava za skitnju jer u socijalističkoj Jugoslaviji nije bilo prostitucije u zakonima ali ju je bilo u životu . Sudac za prekršaje izrekne novčanu kaznu koje one plate i nastave raditi svoj zanat . Pa i radnici prodaju svoje tijelo odnosno svoje ruke . I seljaci prodaju svoje tijelo odnosno svoju grbaču . Miroslav je imao takvo mišljenje o prodaji tijela ali nije nikome to pričao . Bilo je suviše opasno tako govoriti naročito o radnicima . Na čelu države je bio radnik , bravar . I svi ostali su bili radnici , zdravstveni radnik , prosvjetni radnik , poljoprivredni radnik , znanstveni radnik . I sam je bio radnik narodne milicije . I prodavao je svoje tijelo za crkavicu koju su zvali ” lični dohodak ” . Pa zar ja ne prodajem svoje noge , ruke , oči , uši pa čak i mozak . Ono što prodaju ” seksualne radnice ” kako ih je zvao Miroslav je i važnije od ruku i nogu , jedino nije važnije od glave mislio je Miroslav . Imao je svog najboljeg druga u miliciji Milorada . Milorad je bio milicioner pozornik iz Južne Srbije iz sela Čukljenik kod Vučja . Pošto mnogi nisu znali gdje se nalazi Vučje Milorad bi kratko odgovorio ” kod Leskovac ” . Kada je bio raspoložen Miroslav je seksualne radnice zvao ” moje cure ” a kada je bio posebno raspoložen zvao ih je ” moje hraniteljice ” .
Milorad bi dao ruku u vatru za Miroslava . U miliciji se razvijaju čvrsta , iskrena prijateljstva kao u vojsci . Milicioneri upoznaju dno života , zločin i ljudski očaj pa se među njima razvija iskreno prijateljstvo . Kada je Milorad sa obitelji premješten iz Vučja u Novi Sad Miroslav mu je našao jeftin podstanarski stan u Petrovaradinu , pomagao mu oko istovara skromnih stvari i upisao mu djecu u školu . Dao mu je i nekoliko praktičnih savjeta o životu u gradu . Miroslav je to zaboravio ali Milorad i njegova žena nisu . Milorad mu je ispričao istinitu priču iz sela . Jedan mladić njihov drug se ženio pa su oni smislili pomalo surovu seosku šalu . ” Jovan nema kurac ” svima su govorili . Došlo je to i do ušiju nevjeste i ona je otkazala vjenčanje . Bilo je velike muke da se nevjesta uvjeri da se radi o šali . Eto koji je organ važniji mislio je Miroslav . Da ženik Jovan nije imao ruku nevjesta vjerojatno ne bi otkazala vjenčanje . Milorad je smatrao Miroslava intelektualcem i nije se stidio da ga nasamo upita za značenje nekih riječi i pojmova . ” Šta je to abdomen , lateralno ili šta je to oligarhija ? ” pitao je Milorad Miroslava a ovaj mu je to objašnjavao .
Željeznički kolodvor Miroslav je poznavao bolje od bilo koga , kao svoj džep govorilo se . Željezničari su ga prihvatili kao svog . I otac njegov je bio željezničar . Također i željezničari , konobari , spremačice , kuharice su ga prihvatilu i svi koji su tu radili . Miroslav je pomagao putnicima iako za to nije bio plaćen . Neka bude bar neke koristi od mene ovdje na kolodvoru jer ovdje provodim dane , mjesece i vučem se ovuda kao gluha kučka . Najteže je ostati čovjek a ja to hoću stalno je sebi ponavljao . Kada bi došao na kolodvor Miroslava je čekala njegova besplatna crna kava u kolodvorskom restoranu . Miroslavu je bilo neprijatno pa je s vremena na vrijeme donosio po 200 grama kave . Donosio je ponekad i po litru rakije šljivovice konobarima a nema lijepšeg poklona za jednog konobara od rakije . Rakiju je dobijao Miroslav od Milorada a to je bila prvoklasna šljivovica ” made in Čukljenik ” . Rakija je bila dobra , ukusna , pravi lijek . Ponekad su Miloradovi roditelji stavljali u rakiju grančice kleke ili neke bobice pa je ta rakija bila posebno ukusna i zdrava .
S vremena na vrijeme pravile su se racije na prostitutke . Te racije su planirane u Beogradu ” Godišnjim planom rada ” a Miroslav je do doznavao od tajnice Anđe . Anđa je bila žena pred mirovinom i cijenila je Miroslava . On joj je ponekad donosio cvijeće i uljudno ju je pozdravljao kad je sretne . Ponekad je donosio i čokoladu Anđinim unucima . ” Miroslav je najfiniji čovjek ovdje ” govorila je Anđa . Kada dođe vrijeme racije Miroslav je upozoravao prostitutke da se sklone . Kada bi se to saznalo sigurno bi dobio otkaz . Zato je Miroslav upisao vanredno studij Ekonomskog fakultata u Subotici pa kad dobije otkaz da nađe drugi posao . Revnosno je vježbao gađanje na streljani a od Anđe je uzimao završene predmete o ubojstvima , pljačkama i proučavao ih . Šef Zoran je ismijavao tu naviku Miroslava . ” Pitaj mene , šta to čitaš ja sam doktor za kriminalce ” govorio je Zoran . ” Hoću da upoznam mentalitet ubojica i pljačkaša ” govorio je Miroslav .” Šta ti je to mentalitet , jebo te mentalitet , govori srpski da te ceo svet razume” bunio se Zoran . Sa seksualnim radnicama Miroslav je rijetko razgovarao , nisu se pozdravljali ni ” poznavali ” . Ipak nekoliko puta im je Miroslav skrenuo pažnju da ne zaraze nekom spolnom bolešću nekog klijenta a one su to garantirale . Za njega su govorile da nije loš pajkan . Njihovim uslugama Miroslav se nije koristio iako je dobijao besplatne ponude . ” Ne , hvala , ponuđen kao i počašćen ” govorio je .
Bio je četvrtak , kišoviti i hladni travanj primicao se kraju . Čim je došao na posao u 7 , tajnica Anđa mu je rekla da ga čeka načelnik u svojoj kancelariji . Milorad je poblijedio a ni Miroslavu nije bilo lako . Milorad je psovao i bio je van sebe . ” Ako je peder rekao da ti dadnu otkaz ubiću ga . Ubiću ga dajem ovu časnu seljačku riječ ” . Miroslav je smirivao Milorada : ” Smiri se , ko je peder i koga ćeš to ubiti ? ” Svi znaju ko je peder , samo ga ti zoveš Zoran , on je đubre iz susedno selo od moje , svi ga znaju . ” ” Zašto da robijaš čovječe pa odmah će te otkriti po službenom pištolju ” smirivao ga je i dalje Miroslav . Milorad se nasmija i reče : ” Peder dolazi leti u šumu i bere pečurke , naletiće na vile i posle će uskrsnuti “. ” Kako uskrsnuti pa šta ćeš sa tijelom ? ” pitao je Miroslav . ” Vidi se da nisi sa selo , pa može da uskrsne u peći za ciglju , u peći za ćumur i u peći za kreč , tragova nema samo nekojiko minuta mirisa pečene pederske svinjetine ” . Milorad se već smijao i sasvim se smirio pa Miroslav reče : ” Ružno je da ga zovemo peder neka bude Pe , Pe , Pe ……. Petko ” reče Miroslav i svi to prihvatiše .
U svojoj kancelariji čekao ga je načelnik Marković koji je bio diplomirani pravnik a na mjesto načelnika je došao po tzv. ” sremačkoj liniji ” . To je bio obrazovan i korektan čovjek i imao je ugled u SUP-u . Miroslava je čekala kava koja se pušila na stoliću pred velikog i izrezbarenog hrastovog kancelarijskog stola . Ova kava je ispunjavanje poslijednje želje osuđenog razmišljao je Miroslav . ” Sjednite kolega šta se ustručavate pa nisam ja tako strašan ” rekao je Marković i pokazao je na mjesto pored vruće kave a on sam je uzeo jedan papir i čekao je Miroslava da prvi sjedne . Evo rješenja o prestanku radnog odnosa , pomislio je Miroslav , srećom imam još samo tri ispita da završim ekonomiju . Ekonomisti se još traže pa mi neće biti problem naći novi posao . Kad su sjeli Marković mu pruži ruku i reče : ” Čestitam , postavljeni ste Rješenjem pokrajinskog sekretara za unutarnje poslove na radno mjesto mlađeg inspektora Odsjeka opšteg kriminaliteta a lični dohodak vam se uvećava za 40% . Čestitam vam još jedanput i mogu vam reći dragi Miroslave da mi je osobno drago i nisam htio propustiti priliku da vam rešenje ja uručim ” . Miroslav je buljio u papir i ništa nije vidio pa se je načelnik našalio : ” Vi Miroslave gledate u ovaj papir kao da vam dajem rešenje o prestanku radnog odnosa . Vi ste mlad čovek i takvi nam trebaju , vaš šef je dao pozitivno mišljenje o vama ocenjujući vas inteligentnim i savjesnim radnikom . Osim toga pozivam vas Miroslave da nam se pridružite u Osnovnoj organizaciji Saveza komunista . Znam da slavite Uskrs i Božić pa slavim i ja , šta tu ima loše , dobra hrana , kuhana jaja , kuhana šunka sa renom a može za mene i s ljutim ajvarom , pa sarma , punjene paprike , dobra domaća rakija , može šljivka a za mene kajsijevača ” govorio je razdragano Marković . ” Razmisliću ” reče Miroslav a načelnik nastavi ovo razmisliću tumačim kao vaš pristanak i veoma mi je drago druže .” Marković nije ustajao od stolića i polako je pio svoju kavu . Raspričao se da zna na radnici ne vole Zorana , da ga zovu peder i da misle da ga je on postavio . Međutim on nema nikakve veze sa njegovim postavljenjem . Njegovo postavljenje je tražio visokopozicionirani političar kome su Zoranovi roditelji spasili život 1942 godine krijući ga od četnika i Nijemaca kada je bio ranjen . I Marković reče ime i prezime političara i Miroslav se iznenadi jer je stvarno bio visokopozicioniran u komunističkoj vrhuški . ” Više nije peder već na moj prijedlog Petko ” reče Miroslav a Marković se nasmija . Nije namjeravao prekinuti razgovor već je obavjestio Miroslava da će raditi na željezničkom kolodvoru još cijeli svibanj a prvog lipnja preći će u istražnu grupu koju predvodi iskusni inspektor Milan .
Razgovor je konačno završen i Miroslav se vratio u kancelariju gdje su ga čekali svi i on sa vrata reče : ” Pozdravlja vas novi mlađi inspektor ! ” i svi mu čestitaše a Milorad ga izljubi .

2. Istražna grupa inspektora Milana

Istražna grupa se sastojala od 5 ljudi , glavni inspektor , mlađi inspektor , dva pripravnika i jedan početnik . Odmah u početku rada u grupi desio se strašan zločin . Istraga je dodijeljena istražnoj grupi inspektora Milana . Miroslav je sa Milanom bio na uviđaju . Ubijena je blagajnica u banci , djevojka od 20 godina . Bila je to vrlo lijepa mršava djevojka sa dugom kosom vezanom u punđu . Utvrđeno je liječničkim pregledom i obdukcijom da je prvo silovana pa zadavljena .
Miroslav je dobio neprijatan zadatak da obavijesti rodbinu . Zločin se dogodio oko 19 sati a Miroslav je oko 21 sat došao ispred skromne kućice od naboja na periferiji sela Kaća . Tamo je zatekao djeda i baku djevojke . Već su bili pošli na spavanje ali su ustali jer su se brinuli zašto njihove unuke još nema . Miroslav im je stegnuta grla saopštio šta se dogodilo . Baka je počela glasno da zapomaže a djed j sjeo na krevet i tiho je jecao . Mršav u dugim bijelim gaćama i majici podsjećao je Miroslava na njegovog oca .On je isto tako , mršav , blijed sjedio na krevetu , teško bolestan od srca nekoliko dana prije smrti . Djed mu je rekao da unuka nema žive ni oca ni majku i da su je oni odhranili . Ona nam je bila sve u životu tiho je rekao djed .I Miroslavu se oči zamagliše . Ne brinite majkice i oče pronaći ću ga ja kunem se . I otišao je .
Istražna grupa , njih petorica održali su nekoliko sastanaka . Tragova je bilo malo . Novac iz banke nije opljačkan . To je unosilo zabunu jer se nije radilo o pljački . Djevojka nije imala momka i nije imala neprijatelja . Možda se radi o zločinu iz obijesti rekao je iskusni Milan . Takvih zločina je bilo zadnjih godina . Istraga je tapkala u mjestu . Milorad je šapatom saopštio Miroslavu da se priča u elitnom kvartu da se sin jednog visokog komunističkog rukovodioca hvali po žurkama zlatne omladine da je on to uradio . Dokaza nije bilo . Miroslav je otišao kod Milana i ispričao mu šta se govori . Ispostavilo se da Milan to već zna ali da se boji okrenuti istragu na tu stranu . Njegov otac je moćan u partiji a majka mu je poslanica u Saveznoj skupštini . Tvrdo je tu moj Miroslave reče Milan . Dokaza nemamo a možemo sva petorica ostati bez posla ako budemo tu nešto čačkali . Taj mladić se zove Boris a majka i otac ga obožavaju .
Miroslav odluči da prati situaciju u elitnom kvartu na dunavskom keju . Milan mu nije dao saglasnost ali nije bio ni protiv . Igraš se sa vatrom a ja ništa o tome ne znam Dogovoreno ? Da reče Miroslav . Odluči da se preruši u starca prosjaka . Kvrgavi debeli štap odsjekao je na Fruškoj Gori . Stare odjeće u kući je bilo jer je majka to čuvala . Miroslav to iscijepa u šupi da nitko ne vidi i ne čuje i uvalja u blato i prašinu . Uzeo je stari očev šešir i sako sa širokim okovratnikom .

3. Praćenje počinje

Najteže mu je bilo ići pognut . Ali morao je smotati svojih 195 centimetara . Uzeo je široku odjeću tako da se nije vidjelo snažno mišićavo tijelo . Ponašao se kao prosjak koji želi negdje na klupi pored Dunava da prenoći . To je radio u večernjim satima . Lipanj nije bio hladan . Prvih nekoliko večeri ništa značajno se nije događalo . Nitko ga nije terao a ljudi su mu davali novac .
Poslije nekoliko dana došla je subota a zlatna komunistička mladež počela se okupljati ispred jedne zgrade na keju . Miroslav se motao okolo . Tu je bio i Milorad u uniformi i naravno nije ga tjerao . Dolazili su lijepo obučeni momci i djevojke . Tražili su od Milorada da otjera prosjaka .” Pustite sirotinju da živi” govorio je Milorad . Poslije pola sata došao je visoki , smeđi mladić i prišao je Miroslavu . Gubi se stari odavde odmah . Daj mi koji dinar drhtavim glasom je molio Miroslav . Sad ću ti pokazati dinar nakazo urlao je a djevojke su ga molile : Nemoj Borise , pusti ga , sam će otići . Kako je Miroslav stajao pognut Boris se zaleti da udari nogom Miroslava prema licu ali debeli štap se ispreči i Boris se uhvati za desnu nogu jaučući . Miroslav se munjevito ispravi i iz sve snage debelim kvrgavim štapom udari Borisa po sred glave . Ovaj se okrvavljen stropošta na tlo bez svijesti . Miroslav iz sve snage otrča prema centru grada u stilu Đesi Ovensa .
Milan je odmah pozvao Miroslava sutradan iako je bila nedjelja . Jesi li ti bio onaj koji je sastavio Borisa štapom sa zemljicom crnom . Da ja sam bio reče Miroslav . Digla se velika afera i halabuka . Mogao si ga ubiti i sada je u bolnici i došao je srećom svijesti . Stavili su mu osam kopči na glavu . Kako smo se dogovorili , ja ništa ne znam a znaš i sam da ne volim tu bahatu komunističku mladež . Milorad je u zatvoru ali je čvrst taj geđovan . Ništa nije vidio i ničega se ne sjeća . Neki Boris ga je udario nogom u glavu pa se slabo sjeća šta se dogodilo , sve kao kroz neku maglu . Da bio je neki prosjak tamo ali to je čovjek od oko 80 godina i on nije mogao zadati takav udarac Borisu . Šta se dogodilo , bila je svađa i gužva i tu je bilo puno momaka i djevojaka . Djevojke su vrištale a momci su urlali . Toga se sjećam . Tko je koga udarao i čime nisam video u toj velikoj gužvi koja se stvorila .
U ponedjeljak su svi došli na posao u 7 sati . Došao je i Milorad jer ga je istražni sudac pustio . Bio sam na odmoru , besplatna soba , besplatna hrana nisam se davno tako odmorio . Jedino ona kibla strašno smrdi , treba kupiti nove , šalio se Milorad . Stvar je polako padala u zaborav kad ga jedno jutro u 7 i 10 Miroslava opet zove načelnik Marković . Miroslav je otišao sa zebnjom u srcu . Ponovilo se sve ono kao kod uručenja rješenja o postavljenju . Miroslave dragi druže moj , zove te na razgovor naš mudri rukovodilac iz PK u 10 sati . Molim te da nas prestaviš u najlepšem svjetlu . O tome šta se dogodilo njegovom sinu Borisu ništa ne znaš . Istraga uopše nije pokrenuta prema Borisu i na njegovog sina ne pada ni najmanja sumnja . Drago mi je što imamo takvog inspektora reče na rastanku Marković i pruži mu ruku .
U 10 minuta do 10 sati Miroslav sa kravatom u sivom novom odijelu je bio u komitetu . Crveni tepisi , luksuz svuda naokolo . Lijepa tajnica ga vodi u luksuzni kabinet . Borisov otac mu pruža ruku i nudi ga kavom i sokom . Sjedaju za dugački , smeđi , politirani konferencijski stol . Ti si momčina , dvometraš reče prvo Borisov otac . Znaš , govoriću ti ti jer ti si vršnjak moga sina kojeg volimo žena i ja više od svega na svetu . Teško smo ga dobili , liječili smo se u Parizu a volio bih da imam još jednog takvog kao ti . Lijep si , pametan i sposoban inspektor i ako hoćeš mogu te prebaciti u Opatiju za načelnika SUP-a . Bićeš u svojoj republici , na moru , divota . Razmisliću pa ću vam javiti reče Miroslav . Odvede ga do tajnice i reče joj da Miroslavu da broj telefona i da prenese poruku koju će telefonom dati za njega i ode . Ona mu reče da sjedne : Inspektore da li ste oženjeni upita ? . Ne reče Miroslav a ni ja nisam udata reče djevojka . Evo vam broj telefona a osim poruke za sekretara možete meni reći poruku u vidu jednog poziva na kavu , zovem se Mila , i dade mu ceduljicu sa brojem telefona . Molim vas inspektore nemojte davati ovaj broj nikome jer dosađuju ljudi , traže posao , stan , pomoć itd . Niste ni svjesni koliko se o vama priča po komitetu a koliko ste zgodan mačak neću nikom pričati .

4. Klopka za Borisa

Istraga je tapkala u mjestu . Grupa je dobila nove zločine na rješavanje a Marković je diskretno prišapnuo inspektoru Milanu da ne čačka puno oko smrti bankarske blagajnice . Miroslavu nije išao djed iz Kaća iz glave pogotovo kad je saznao da je starac umro nekoliko dana poslije pogreba unuke . Promišljao je kako da doskoči bahatom mladiću . Na Milorada se mogao uvijek osloniti , to je znao .Milorad ga je često zvao kući na kavu i rakiju i jednom Miroslav primjeti da Miloradova žena jako liči na pokojnu bankovnu blagajnicu . Ideja mu je sinula odjedanput . I on izloži svoj plan koji Milorad i žena prihvatiše sa oduševljenjem .
Miloradova žena Milica će biti kontrolorka u banci . Miroslav i Milorad će biti u blizini . Svaki detalj se mora brižljivo razraditi . Miroslav je promišljao nekoliko dana i plan izloži šefu Milan i on se složi . Ne verujem da će u klopku upasti Boris jer si mu pamet uterao štapom , debelim , kvrgavim sa Fruške Gore . Ali možda upecate nekog drugog kriminalca . Pljačke banke su učestale u zadnje vrijeme u Novon Sadu .
Klopka u dogovoru sa direktorom banke je postavljana nekoliko večeri . Milica je bila kontrolorka iz Beograda koja je dnevno poslovanje kontrolirala poslije 19 sati . Nekoliko noći ništa se nije dogodilo . Boris je navratio jednu večer točno u 19 sati ali mu Milica reče da se banka zatvara a ona mu ne može izvršiti isplatu jer samo kontrolira a blagajnica je već otišla . Boris je otišao ali to je pobudilo nadu da je klopka počela da funkcionira . Slijedeće veče Boris se pojavljuje opet točno u 19 sati . Duže se zadržava u razgovoru sa Milicom . Miroslav i Milorad ne čuju razgovor ali vide da Boris preskače stol i vuče Milicu za ruke . Cijepa joj odjeću , obara je na pod i podiže noge . Upadaju Milorad i Miroslav sa službenim pištoljima : Ruke u vis , uhapšen si deru se iz sveg glasa . Boris skače sa spuštenim pantalonama i pada ali dopuzi iza jednog ormara . Otvara vatru iz pištolja . Milorad osjeća da mu nešto toplo curi niz lijevu ruku ali bol ne osjeća . Milica je sasvim prisebna . Miroslav otvara vatru i pogađa metkom Borisa u čelo . Milorad ga pogađa u trbuh . Boris pada na leđa na uglancani mramorni pod . Obilno krvari i ne miče se . Prekini paljbu dere se Miroslav . Prilaze Borisu i Miroslav profesionalno konstatira : Mrtav je . Milorad drhti i pita ženu kako je . Dobro sam odgovara . Miroslav zove miliciju telefonom . Milorad nudi ženu i Miroslava cigaretama . Prihvataju iako su nepušači . Milicijske sirene nesnosno zavijaju .