Privremeni dotepenec

3

Dotepenec sam v Zagreb i to privremeni na tri dana . Fakat nisam fakin . Zašto bih dobil fasung i neće me nitko žvajznuti , nadam se .
Čim dođem u Zagreb budem jako gladan . Stigao sam cugom . U jednom buffetu uzimam ajnpren juhu i šufnudle . Faširano miriši baš lijepo . Penezi baš nemam puno isto kao nekad Petrica Kerempuh . Ne uzimam faširano ili šnicl , pivo i kavu . Poslije ću jesti samo žemlje ili žgance za gablec .
Naravno jedem kod Glavnog kolodvora . Taubeki letiju okolo . Ober mi nudi cigaretu kao da mi je pajdaš . Špreham sa njim . Gledam puce okolo kako prolaziju . Au , kako ima ovdje dobrih puca . Baš bih volio s njima tancati . Cigaršpic nemam jer ne kurim . Ober donosi ašnbeher . Ne kurim kažem oberu . Nemam ni fajercajg . Daj zapali jenu opapa , kaže mi i dotura mi žigice .
Moram se peljati kod rođaka na Šalatu . Tamo ću šlafati . Koristim naravno cipelcug . Rođacima moram ponijeti pušlek cvijeća . Oni su kulturni i nisu prosti kao ja .
Došao sam na nogometnu utakmicu , naravno gledati ću Dinamo jer drukam za njih . I ja sam trenirao nogomet sve dok me trener nije potjerao doma .
Dolazim kod rođaka i dajem pušlek , cucek laje na mene . Čim sam stigao daju mi bademantl i tjeraju me u badecimer . Više bih volio da su mi prvo dali jedan Badel . Prašina mi se skupila u grlu , po cekeru , ajncugu i postolama . Zaboravio sam canpastu pa ću ukrasti malo njihove . Valjda neće primjetiti . Oni sve primjete na prostacima ali ništa ne primjećuju na sebi . Šlafati ću u forcimeru na kinderbetu . Vanjkuša za mene nemaju . Pokrivaću se sa koprdekom . Nisam ziher da sam dobrodošao .
Kuhaju mi kavu , fala ti dragi bože , baš mi je sjela . Gledam im u soc svima . Oduševljeni su , treba češće da dođeš . Kod njih je slučajno i jedna fina frajla iz susjedstva . Studira medicinu . Kada su rođaci malo izašli ja šapnem frajli da bih je rado sutra poveo u Maksimir . Smije se i kaže majbi , sori . Ima lijep frnjokl i došla je u šlafroku . Silazimo niz štenge i pratim je pored hampera za smeće do njenog haustora . Mislim da je junferica ali voli da se šmajhla . Volio bih je kušnuti . Kad sam se vratio pogledam se u psihi . Nemaš šanse stari , kažem sam sebi . Šlampav sam , rubača mi je prljava , ajncug mi je zaflekan . Brada mi je od tri dana . Postole još nisam naviksao a mogle bi malo navratiti i kod šustera .
Rođaci me šalju dole na Kvatrić da donesem grincajg i špeceraj . Svraćam i u Konzum radi sebe a ne radi njih .
Idem na utakmicu opet cipelcugom . Tramvaji jure pored mene . Gledam izloge i lijepe puce . Ovako je bolje nego tramvajem . Osim toga nisam jedini koji pješači . Prolaze Bed blu bojsi sa zastavama , trubama i dobošima , svi u plavom . Nije to obična utakmica jer u goste dolazi Hajduk iz Splita . Prolaze i Dalmoši , svi u bijelom . Dolazim da kupim bilet . Spremio sam 10 kuna koje sam od usta odvojio . Blagajna zatvorena , fraj je , badav je stari , dobacuju mi bojsi .
Smještam se kao i svi dotepenci na zapadnu tribinu . Purgeri idu na sjever . Počinje utakmica . To je doživljaj koji se pamti . Oko mene su uglavnom bokci a gospoda su u ložama . U ložama je sve pokidano i razbacano . Novinari ispred sebe imaju neku iskrivljenu i probušenu drvenu ploču na kojoj nitko ne bi mogao ništa zapisati , čak ni fruštukati .
Vidim nogometaše kako trče za loptom . Ala sam ja blesav mislim u sebi . I ja bih trčao za nekolko milijuna eura . A ja trošim zadnju kunu da bih ih gledao . Poslije ih nisam mogao ni gledati i ništa nisam čuo . Bačene su dimne bombe tako da ništa nisam vidio . Buka je bila tolika da ništa nisam ni čuo . Svi su se derali pa sam počeo i ja . Prestao sam jer nisam čuo samog sebe . Gledam na cajgere vekerice . Da mi je otići odavde . I postole su mi nagorile od vatre . Cvikere sam zgubil . Drotova nigdje . Pritisnuli su me na gelender . Ej Dinamo i Maksimire , nećeš me skoro gledati .